Beugel los

Spalkje los, en nu?

Wanneer jouw tanden weer recht staan en jouw beugel eruit mag krijg je een spalkje. Dit is een ijzer draadje die achter je tanden wordt geplaatst. Het spalkje wordt geplaatst om er voor te zorgen dat je tanden recht blijven staan en niet terugschuiven naar de oude positie. Het kan natuurlijk voorkomen dat je spalkje kapot gaat, maar wat moet je dan doen?

Wanneer een spalkje los zit kan dit erg vervelend zijn. Neem dan vrijwel direct contact op met de orthodontist. Gaat je spalkje los in het weekend en is de praktijk gesloten? Bel of mail dan de eerstvolgende werkdag. Zelf kun je ook actie ondernemen als je last hebt. Je kunt wat wax of suikervrije kauwgom op de plek aanbrengen waar het spalkje prikt. Laat een los spalkje niet wekenlang los, er is dan grote kans dat er tanden uit de rij wandelen. Je tandarts kan het spalkje weer vastzetten.

Zoals je hebt kunnen lezen kan het erg vervelend zijn als je spalkje los zit, echter heeft het geen spoed, maar zorg er niet voor dat je pas over een aantal weken de orthodontist belt. Het is daarom altijd goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met de orthodontist of de tandarts.

Bracket/blokjes los, en nu?

Als je geen last hebt van de losse bracket dan kun je hem gewoon laten zitten. Zit hij helemaal aan het einde van de draad dan kun je proberen om hem van de draad af te schuiven. Bewaar hem en neem hem mee naar de afspraak. Prikt het door de losse bracket? Pak dan het scherpe stuk in met was. Moet je een elastiekje dragen aan de losse bracket, dan kan dat niet zolang hij los zit. Als je merkt dat je een los slotje hebt dan moet je contact opnemen met de praktijk. Ze zullen kijken of er een plekje vrij is in de agenda waar het slotje kan worden teruggeplaatst. Laat het altijd even weten, ook al heb je de volgende dag toch al een afspraak. Een mailtje is zo gestuurd.

    Naam:

    Email:

    Vraag/opmerking: