Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Beugel los en nu?

Wat te doen bij een kapotte beugel of spalk

Kapotte beugel of spalk? Blijf er niet mee rondlopen.

Bracket/blokjes los, en nu?

Als je geen last hebt van de losse bracket dan kun je de bracket gewoon laten zitten.

Zit hij helemaal aan het einde van de draad dan kun je proberen om hem van de draad af te schuiven.

Bewaar de bracket en neem hem mee naar de afspraak.

Prikt het door de losse bracket? Pak dan het scherpe stukje in, met de was die je bij het plaatsen van je beugel hebt mee gekregen.

Moet je een elastiekje dragen aan de losse bracket, dan kan dat niet zolang hij los zit. Je mag het elastiek daar dan even niet dragen.

Is de draad verbogen en prikt hij daardoor in je lip of wang dan kun je de draad proberen weer dichter tegen je tanden aan te buigen met bijvoorbeeld een lepeltje of een ijsstokje.

Spalk los?

Wanneer jouw tanden weer recht staan en jouw beugel eruit mag krijg je een spalkje. Dit is een metalen draadje dat achter je tanden wordt geplaatst. Het spalkje wordt geplaatst om er voor te zorgen dat je tanden recht blijven staan. Na al die moeite wil je natuurlijk niet dat ze verschuiven naar een andere positie. Het kan voorkomen dat je spalkje kapot gaat, maar wat moet je dan doen?

Wanneer een spalkje los zit kan dit erg vervelend zijn. Gelukkig kun je zelf ook actie ondernemen als je last hebt. Je kunt wat wax of suikervrije kauwgom op de plek aanbrengen waar het spalkje prikt. Laat een los spalkje niet wekenlang los, er is dan grote kans dat er tanden uit de rij wandelen. Als je nog een passende nachtbeugel hebt kun je die gaan dragen om te voorkomen dat de stand verandert voordat je terecht kunt om het spalkje weer vast te laten zetten.

Zoals je hebt kunnen lezen kan het erg vervelend zijn als je spalkje los zit. Je hoeft echter niet met de ambulance of in het weekend naar de praktijk te snellen, zoveel spoed is niet nodig. Wel is het verstandig om meteen een mailtje te sturen naar je praktijk. Dit kan ook in het weekend of als de praktijk gesloten is. Zodra er een nieuwe werkdag begint kan de baliemedewerkster zien dat er wat aan de hand is en je benaderen om een afspraak te maken om je spalkje weer vast te laten zetten. Laat dit geen weken duren, maar neem contact op met de praktijk zodra deze open is. Als je te lang wacht loop je het risico dat je tanden weer verschuiven.

Voor het vastzetten van je spalkje als je orthodontische behandeling bij de othodontist in afgerond kun je bij je tandarts terecht.

Neem contact op met je orthodontist!

Als je merkt dat je een los slotje of los spalkje hebt dan moet je contact opnemen met de praktijk. Dat kan bijvoorbeeld via de mail. De baliemedewerkster zal bekijken wanneer je eventueel al een afspraak hebt en of dat een goed moment is om het probleem op te lossen. Of er wordt voor je gezocht naar een vrij plekje in de praktijk agenda.

Laat als er iets mis is altijd even weten dat dat zo is, ook al heb je de volgende dag, of verderop in de week, toch al een afspraak.

Een mailtje is zo gestuurd.

De baliemedewerkster kan naar aanleiding van jouw mailtje al zien of je misschien eerder moet komen, of er wordt wat extra tijd gepland voor jouw bestaande afspraak. Ook kunnen de spulletjes die nodig zijn om jouw klacht te verhelpen al klaargelegd worden. Daardoor kan jouw probleem waarschijnlijk meteen bij je afspraak verholpen worden, en zo hoef je hiervoor geen extra afspraak te maken. Daarnaast kost het niet meer tijd dan nodig, waardoor anderen ook niet hoeven wachten omdat jouw afspraak uitloopt.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.