Alles over beugels
Wil jij weten wat een beugel is? Je ontdekt de antwoorden op al je vragen via deze pagina!
Een beugel
Een beugel wordt gebruikt om scheve tanden recht te zetten, en om een afwijkende kaakstand te corrigeren. Er zijn meerdere soorten beugels, verdeeld in uitneembare beugels en vaste beugels. Het grote verschil tussen deze twee groepen is het wel of niet zelf in en uit kunnen doen van de beugel door de patiënt.
Een voorbeeld van een vaste beugel is de blokjesbeugel; ook wel brackets, sterretjes, knopjes of slotjesbeugel genoemd. Voorbeelden van uitneembare beugels zijn een buitenbeugel, een activator, maar ook de steeds populairder wordende zogenaamde onzichtbare beugels, oftewel clear aligners. Dit zijn doorzichtige hoesjes. Zelfs Koningin Maxima heeft een tijdje zo’n aligner beugel gehad!
Oorzaken scheve tanden
Erfelijke aandoeningen
Het ontstaan van scheve tanden kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zitten bepaalde afwijkingen in de familie, dat is genetisch bepaald. Als je vader of moeder de afwijking had of heeft dan is de kans aanwezig dat jij dat ook hebt.
Voorbeelden hiervan zijn:
Te veel ruimte hebben in de kaken. Een combinatie van grote kaken en/of in verhouding kleine tanden. Bij te veel ruimte zitten er spleten tussen de tanden. De tanden staan niet aaneengesloten tegen elkaar.
Een overbeet: de boventanden komen ver over de ondertanden heen. De boventanden lijken erg naar voren uit te steken.
Een onderbeet: de ondertanden komen ver over de boventanden heen. De onderkaak en de ondertanden lijken erg ver naar voren te staan.
Groeiachterstand van een van de kaken: het bot van de onderkaak groeit sneller dan het bot van de bovenkaak of andersom.
Plaatsgebrek in het gebit. Er is te weinig plek voor alle tanden waardoor tanden klem kunnen komen te zitten en niet goed of helemaal niet kunnen doorbreken. Dit is een combinatie van kleine kaken en/of in verhouding erg grote tanden.
Tanden breken op de verkeerde plek door, bijvoorbeeld heel hoog aan de buitenzijde uit de rij bijvoorbeeld bij hoektanden in de bovenkaak.
Tanden kunnen niet doorbreken omdat ze volledig in de verkeerde richting zijn aangelegd in de kaak. Ze groeien niet in de richting van het tandvlees, maar liggen helemaal dwars in het bot van de kaak. Dit komt veel voor bij hoektanden in de bovenkaak.
Ontbrekende tanden. Sommige mensen missen tanden in aanleg. Ze zijn niet aangelegd en zitten daarom ook niet nog verborgen in het bot zoals soms wel eens kan voorkomen bij verstandskiezen. Ze zijn er helemaal niet en zullen ook nooit doorkomen. Ook niet op latere leeftijd.
Niet erfelijke aandoeningen:
Valpartij: Als melktanden door een valpartij een flinke tik krijgen of uitvallen, dan kunnen de andere tanden gaan schuiven.
Soms beschadigt bij een val de wortel van de melktand de kiem van de blijvende tand die nog in aanleg is. Dit kan doorbraakproblemen geven van de blijvende tand of een sterk veranderde aanlegrichting of een afwijkende vorm van de wortel. Ook kan de kroon (het zichtbare gedeelte van de tand) van de blijvende tand hierdoor een deuk hebben of een verkleuring.
Duimen: Een overbeet of ver vooruitstekende boventanden kunnen veroorzaakt worden door duimenzuigen. Ook kan duimzuigen een al bestaande overbeet flink erger maken.
Te vroeg verlies van melktanden: Als melktanden verloren gaan op erg jonge leeftijd, ver voordat de melktanden eigenlijk zouden moeten gaan wisselen. Dit kan komen omdat er grote gaten in de melkkies zitten en deze erg ontstoken is geraakt. De buurtjes kunnen dan in het gat schuiven waardoor de blijvende tand er niet meer tussen kan en in het bot klem blijft zitten.
De orthodontist bezorgt je een mooie glimlach
Zoek en vind een orthodontist bij jou in de buurt via onderstaande button.