Overbeet en onderbeet
Lees hieronder alles over de overbeet en de onderbeet en en wat je eraan kan doen.
Overbeet
Bij een overbeet staat de bovenkaak verder naar voren dan de onderkaak. Je boventanden lijken ver uit je mond naar voren te steken. Je voortanden zijn gemaakt als een schaar, ze gaan vlak langs elkaar heen en zijn bedoeld om je eten "af te knippen". Door een overbeet sluiten de tanden niet mooi op elkaar aan en heb je geen goede schaarfunctie. Het lukt dan niet goed om je eten goed af te bijten.
Een overbeet komt voor bij zowel kinderen als volwassenen.
Bij kinderen is het mogelijk om de groei van de kaak te beïnvloeden met een beugel.
Bij volwassenen kun je niet meer met alleen een beugel de kaakgroei beïnvloeden. Om een overbeet op volwassen leeftijd op te lossen heb je naast een beugel vaak ook een kaakoperatie nodig.
Een overbeet is genetisch en familiair bepaald. Als familieleden van jou een overbeet hebben dan is de kans erg groot dat jij die ook hebt.
Daarnaast kan duimen of vingerzuigen de grootte van de overbeet flink verergeren!
Orthodontisten zullen je daarom als je nog duimt of vingerzuigt altijd vragen om hiermee te stoppen. De duim of vinger(s) zijn namelijk een hele goede beugel, maar precies de verkeerde kant op. Als je een beugel krijgt voor het verminderen van je overbeet dan werkt die niet als je daarnaast nog duimt.
De orthodontist en ook de logopedist kunnen je goede tips geven om snel van het duimen af te komen.
Mensen kunnen zich soms schamen voor hun overbeet. Of ze worden ermee gepest. Dat is natuurlijk heel erg verdrietig.
Ook is een overbeet trauma gevoelig. Dat betekent dat als je een keertje valt, je uitstekende voortanden al snel de klap opvangen en daardoor beschadigd worden of verloren kunnen gaan.
Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het verstandig om je overbeet door de orthodontist te laten beoordelen, ook als je er verder (nog) geen last van hebt.
Word je gepest met je overbeet, of steken je voortanden echt erg ver uit en ben je bang dat ze bij een val geraakt gaan worden, dan kun je ook al voor het 10e jaar aan de orthodontist vragen of er wat aan je overbeet gedaan kan worden.
Je hoeft hiervoor niet uitgewisseld te zijn!
Behandeling overbeet
Een overbeet kan bij jonge mensen die nog in de groei zijn verholpen worden door middel van een beugel.
Het is niet gegarandeerd dat een behandeling door middel van alleen een beugel altijd succesvol is. Bijvoorbeeld doordat de stand van de boven- en/of onderkaak erg veel afwijkt. Of omdat de beugel niet voldoende gedragen wordt. Dan kan het zijn dat de behandeling niet lukt.
Er zijn dan nog oplossingen: een beugel gecombineerd met het verwijderen van voorkiezen of een chirurgische ingreep door de kaakchirurg.
Een orthodontische behandeling met een chirurgische ingreep (operatie) is een meer ingrijpende behandeling dan de behandeling met alleen een beugel.
Als blijkt dat je een operatie nodig hebt dan word je door je orthodontist verwezen voor overleg met de gespecialiseerde kaakchirurg.
Deze kan je voorlichten over de voor- en nadelen van een operatie zodat je goed weet wat de behandeling inhoudt.
Daarna kun je een weloverwogen beslissing nemen of deze gecombineerde orthodontisch/chirurgische beugelbehandeling voor jou persoonlijk een goede keuze is.
Onderbeet
Een onderbeet is het tegenovergestelde van een overbeet.
Bij een onderbeet ligt de onderkaak verder naar voren dan de bovenkaak. De ondertanden staan nu dus voor de boventanden.
Een onderbeet wordt ook wel een omgekeerde overbeet genoemd.
Ook hier heb je geen goede schaarfunctie van je gebit. Het goed afbijten van voedsel is heel lastig bij een onderbeet. Je kunt namelijk je onderkaak altijd wel meer naar voren zetten (waardoor je bij een overbeet toch dichter bij elkaar komt met je voortanden) maar niet meer naar achteren! Bij een onderbeet kun je dus niet door je kaak naar achteren te bewegen je voortanden toch op elkaar krijgen.
De oorzaak is genetisch en familiair. Als je een onderbeet hebt is er een grote kans dat familieleden dit ook hebben.
In de Nederlandse populatie is een onderbeet vrij zeldzaam. In de Turkse en Aziatische populatie komt de onderbeet flink meer voor.
Behandeling onderbeet
Een onderbeet kan erg vervelend zijn. Je kunt bijvoorbeeld je voedsel niet goed afhappen. Of je kunt je voedsel niet goed fijnmalen. Soms vinden mensen hun onderbeet niet mooi en schamen ze zich ervoor. Daarom willen veel mensen er wat aan laten doen.
Een onderbeet herstelt zich niet vanzelf, daarom wordt er een behandeling aangeraden.
Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het verstandig om dit door de orthodontist te laten beoordelen.
Beugel
Beugels en orthodontische behandelingen zijn voor kinderen en tieners een mooie oplossing voor een onderbeet. Dit komt doordat de kaken nog in ontwikkeling zijn waardoor je de kaak door de nog aanwezige groei een beetje kunt sturen.
Soms zie je al bij jonge kinderen dat voortanden verkeerd om doorbreken. Dit kan je zien als de eerste wisselfase start. Het is de tijd dat alle kinderen in een klas langzamerhand hun voortanden gaan wisselen en een "fietsenrek" krijgen. Dit zie je als kinderen zo rond de 6 jaar oud zijn. De boventand breekt door en dreigt achter de ondertand te komen. Dit is met spatelbijten goed te corrigeren als je er op tijd bij bent. Vaak zal je tandarts het probleem opmerken bij de halfjaarlijkse controle. De tandarts kan het spatelbijten begeleiden en soms vindt de tandarts het nodig om hiervoor te verwijzen naar de orthodontist.
Een onderbeet kun je, als deze niet zo heel ernstig is, met alleen een beugel en zonder operatie behandelen.
Kaakchirurg
Als de afwijking erg groot is dan kan een beugel alleen de onderbeet niet meer oplossen en dan heb je daarnaast de hulp van de kaakchirurg nodig. Deze zal tijdens de beugelbehandeling door middel van een operatie de kaken goed op elkaar zetten.
Een onderbeet operatie wordt voornamelijk uitgevoerd bij volwassenen of bij jongeren na de groeispurt. Hierbij wordt de bovenkaak naar voren en/of de onderkaak naar achteren geplaatst.
Bij deze gecombineerde orthodontisch chirurgische behandeling heb je dus een beugel en tijdens de beugelbehandeling zal de kaakchirurg de kaakoperatie uitvoeren. Dit is meestal op ongeveer 2/3 van het beugeltraject.
Als bij jonge mensen blijkt dat de afwijking waarschijnlijk te groot is om met alleen een beugel te behandelen dan zal de behandeling op een latere leeftijd starten dan als dit niet het geval is. Het is namelijk zo dat een chirurgische behandeling van een onderbeet alleen wordt uitgevoerd nadat de groeispurt is afgelopen.
Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het verstandig om dit door de orthodontist te laten beoordelen.