Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Alles over eten en drinken met een beugel

Eten en drinken met een beugel

Een beugel, suiker en gaatjes!

Vaste apparatuur, dat is hetzelfde als een slotjes-, blokjes- of bracketbeugel kan slecht tegen hard voedsel.

Zo zijn harde snoepjes (pepermuntje/zuurtjes) berucht, je bijt hiermee de slotjes van je tanden.

Daarnaast zijn suikerhoudende etenswaren gevaarlijk.

Met een beugel is het moeilijker om je gebit goed schoon te maken. Vooral rondom je beugel blijft makkelijk plak (ook wel plaque) zitten. Plak bestaat uit bacterien in hun eigen bacterie poep. Deze bacteriepoep is heel zuur en veroorzaakt gaatjes. Doordat het zo zuur is lost je tandglazuur langzaam op.

Je krijgt dus geen gaatjes van een beugel, maar je krijgt gaatjes doordat je jouw bacterien in je mond teveel suiker voert waarna ze veel zure bacteriepoep gaan produceren die jouw tanden aantast.

Tegen veel suiker is nauwelijks op te poetsen. Zelfs al poets je 10 keer per dag, als je daarnaast toch veel suiker eet dan krijg je gewoon gaatjes.

Suiker zit in snoepjes en koekjes. Veel ouders en kinderen weten wel dat dat ongezonde voedingswaren zijn. Daar wordt door ouders vaak al best op gelet.

Wat vaak vergeten wordt is dat er ook veel suiker verstopt zit in allerlei drinken. Drinken is daardoor een soort vloeibaar snoep.

Goed drinken is: water en thee. Thee mag met een smaakje, maar niet met suiker of met honing. Voor volwassenen kan koffie zonder suiker ook.

Neem water mee naar school of werk. Drink een kopje thee als je thuiskomt (zonder suiker en zonder honing) of neem gewoon water.

Natuurlijk heb je wel eens een feestje, dan doe je lekker waar je zin in hebt. En een keertje in het weekend een glaasje fris of sap daar krijg je niet meteen gaatjes van.

Dag in dag uit allerlei zoetigheid is wel echt een probleem.

Overigens is bovenstaande het geheim van alle gaatjes, dus niet alleen als je een beugel hebt. Als je je suikergebruik laag houdt en daarnaast je gebit goed onderhoudt door minimaal 2 keer per dag zorgvuldig te poetsen met fluoride tandpasta dan hoef je in je hele leven nooit een gaatje te krijgen.

Wat kun je eten als je net een beugel hebt?

Het plaatsen van een beugel doet geen pijn, echter kan eten de eerste dagen na de afspraak vervelend aanvoelen. Dit komt doordat je tanden en kiezen gevoelig zijn. Ook kan hard en knapperig eten na het afstellen van een beugel wat last veroorzaken. Tijdens de behandeling kan je bijna alles eten. Er zijn een paar uitzonderingen, lees hier tips over het eten en voedsel wat je beter kunt overslaan tijdens het dragen van een beugel.

  • Eet de eerste dagen na de afspraak, zacht voedsel zoals: aardappelpuree, yoghurt en zacht fruit.

  • Gebruik geen kauwgom. De kans is groot dat kauwgom blijft plakken aan de beugel en het is moeilijk weg te poetsen.

  • Probeer hard eten zoals pizzakorsten, pepermuntjes, wortels, noten en appels te vermijden. Hier kan de beugel kapot van gaan.

  • Vermijd voedsel met veel suiker, dit vinden je tanden en de beugel niet leuk. Van suiker krijg je gaatjes rondom je beugel. Dit ziet er heel lelijk uit en blijf je altijd zien, ook als de beugel er allang uit is.

  • Heb je last van een prikkend draadje? Gebruik hiervoor de was die je krijgt van de orthodontist.

De orthodontist bezorgt
je een mooie glimlach

Drinken met een beugel

Als je een beugel hebt is water en thee zonder suiker en zonder honing de beste keuze. Neem water mee naar school. Drink als je thuiskomt een kopje thee. Natuurlijk heb je wel eens een feestje. Daar neem je maar lekker waar je zin in hebt. En een keertje op zaterdagavond een cola en een zakje chips, dat kan geen kwaad. Maar iedere dag een paar keer per dag zoetigheid is heel slecht. Veel drinken is vloeibare snoep. Er zit veel suiker in verstopt. Neem dat niet.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.