Eten en drinken met een beugel

Eten met een beugel

Het plaatsen van een beugel doet geen pijn, echter kan eten de eerste dagen na de afspraak vervelend aanvoelen. Dit komt omdat je tanden en kiezen gevoelig zijn. Ook kan hard en knapperig eten na het afstellen van een beugel wat last veroorzaken. Tijdens de behandeling kan je bijna alles eten. Er zijn een paar uitzonderingen, lees hier tips over het eten en voedsel wat je beter kunt overslaan tijdens het dragen van een beugel.

  • Eet de eerste dagen na de afspraak, zacht voedsel zoals: aardappelpuree, yoghurt en zacht fruit.
  • Gebruik geen kauwgom. De kans is groot dat kauwgom blijft plakken aan de beugel en het is moeilijk weg te poetsen.
  • Probeer hard eten zoals pizzakorsten, pepermuntjes, wortels, noten en appels te vermijden. Hier kan de beugel kapot van gaan.
  • Vermijd voedsel met veel suiker, dit vinden je tanden en de beugel niet leuk. Van suiker krijg je gaatjes rondom je beugel. Dit ziet er heel lelijk uit en blijf je altijd zien, ook als de beugel er allang uit is.
  • Heb je last van een prikkend draadje? Gebruik hiervoor de was die je krijgt van de orthodontist.

    Drinken met een beugel

    Als je een beugel hebt is water en thee zonder suiker en zonder honing de beste keuze. Neem water mee naar school. Drink als je thuiskomt een kopje thee. Natuurlijk heb je wel eens een feestje. Daar neem je maar lekker waar je zin in hebt. En een keertje op zaterdagavond een cola en een zakje chips, dat kan geen kwaad. Maar iedere dag een paar keer per dag zoetigheid is heel slecht. Veel drinken is vloeibare snoep. Er zit veel suiker in verstopt. Neem dat niet.