Onderbeet en overbeet

Onderbeet

Een onderbeet is het tegenovergestelde van een overbeet. Bij een onderbeet ligt de onderkaak verder naar voren dan de bovenkaak. De ondertanden staan nu dus voor de boventanden. Een onderbeet wordt ook wel een omgekeerde overbeet genoemd. Een onderbeet kan meerdere oorzaken hebben. De oorzaak is genetisch. Als je een onderbeet hebt is er een grote kans dat een familielid dit ook heeft.

Behandeling onderbeet

Een onderbeet kan erg vervelend zijn en daarom willen veel mensen er wat aan doen. Het nadeel van een onderbeet is dat deze zich niet vanzelf herstelt, daarom wordt er een behandeling aangeraden. Er zijn meerdere behandelingen, waarvan 2 het meest uitgevoerd worden.

  1. Beugel: Beugels en orthodontische behandelingen zijn voor kinderen en tieners een mooie oplossing, dit komt omdat de kaken nog in ontwikkeling zijn.
  2. Als de afwijking erg groot is dan kan een beugel alleen het niet meer oplossen en kan de hulp van de kaakchirurg nodig zijn. Die zal dan door middel van een operatie de kaken goed op elkaar zetten. Een onderbeet operatie wordt voornamelijk uitgevoerd bij volwassenen of bij jongeren na de groeispurt. Hierbij wordt de bovenkaak naar voren en/of de onderkaak naar achteren geplaatst. Overigens heb je bij deze behandeling ook gewoon een beugel nodig.

 

Overbeet

Een overbeet is het tegenovergestelde van een onderbeet. Bij een overbeet staat de bovenkaak verder naar voren dan de onderkaak. Hierdoor sluiten de tanden niet mooi op elkaar aan. Een overbeet komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Bij kinderen is het mogelijk om de groei van de kaak te beïnvloeden met een beugel. Helaas is dit bij volwassenen niet meer het geval, een kaakoperatie is hier dan de enige oplossing. Ook bij een overbeet is de voornaamste reden dat het gebit genetisch bepaald is. Duimen of vingerzuigen kan de grootte van de overbeet wel flink verergeren!

Behandeling overbeet

Een overbeet kan verholpen worden door middel van een beugel. Het is niet gegarandeerd dat een behandeling door middel van een beugel succesvol is. Doordat de stand van de boven-en/of onderkaak afwijkt kan het zijn dat de behandeling niet lukt. Dan is er nog een oplossing, een chirurgische ingreep. Een chirurgische ingreep is net even een meer ingrijpende behandeling dan alleen een beugel. Als je een operatie nodig hebt dan wordt je verwezen voor overleg met de gespecialiseerde kaakchirurg over de voor- en nadelen voordat je hierover een besluit neemt.