Vanaf welke leeftijd moet ik een beugel?

Vanaf welke leeftijd een beugel?

Op welke leeftijd is het wenselijk voor een kind om naar de orthodontist te gaan? Op deze vraag is niet één antwoord. De leeftijd vanaf wanneer een kind naar de orthodontist moet is afhankelijk van meerdere factoren. Wij adviseren om vanaf een jaar of 10 een eerste consult in te plannen. Zo kan de orthodontist al op tijd een behandeling indiceren (kijken of en wanneer het nodig is). Hierdoor is er genoeg tijd om zaken zoals de verzekering te regelen.

Jongen beugel controle

Vanaf tien wil de orthodontist je zien

Zoals de slogan al zegt, vanaf tien wil de orthodontist je zien. Dit betekent niet dat de orthodontist alle kinderen gelijk op hun tiende verjaardag een afspraak moeten maken. Voordat er daadwerkelijk met de behandeling kan worden gestart moet er nog van alles in werking worden gezet. Dit kost tijd, wees er dus op tijd bij.Vanaf dat het kind tien jaar is kan de orthodontist indiceren of er een orthodontische behandeling nodig is. Wanneer er een duidelijk behandelnoodzaak is, is het verstandig om alvast een goede aanvullende verzekering voor orthodontie af te sluiten in december van het jaar dat het kind 10 jaar wordt. Vaak is er een jaar wachttijd voordat een verzekering uitkeert. Dus je krijgt pas een jaar na het starten van de verzekering een vergoeding.

Beugel op latere leeftijd?

Een beugel op latere leeftijd, het komt tegenwoordig veel voor. Maar is een beugel op latere leeftijd verstandig? Lees verder en weeg de do’s en don’ts tegen elkaar af. Laten we vooropstellen dat een beugel op latere leeftijd zeker tot de oplossingen behoort.

Waarom een beugel op latere leeftijd?

Uiterlijk speelt bij sommige mensen een belangrijke rol, en laten we eerlijk zijn, het gebit is een belangrijk onderdeel van het gezicht. Iedereen wil een mooie glimlach natuurlijk. Daarom staat je eigen keuze en mening voorop, als je het echt wilt moet je het doen. Overleg hierbij wel altijd goed met de orthodontist en je tandarts om er zeker van te zijn dat er geen tot weinig complicaties kunnen ontstaan.

Waarom geen beugel op latere leeftijd?

In principe kan een beugel op iedere leeftijd effect hebben. Je tanden kunnen je hele leven bewegen. Toch zijn er situaties waarbij een beugel geen goed idee is. Bijvoorbeeld omdat het steunweefsel van je tanden te ver is aangetast. Dit kan komen door parodontitis en tandvlees ziekte. Of omdat er al teveel tanden verloren zijn gegaan waardoor er te weinig tanden over zijn om een beugel op te dragen. Een beugel kan alleen in een gezonde mond met gezonde tanden. Er mogen geen gaatjes aanwezig zijn in de tanden en tandvlees moet gezond zijn. Of jouw gebit een beugelbehandeling aankan kun je overleggen vooraf met je tandarts. Uiteraard kijkt de orthodontist ook of je gebit de behandeling wel of niet aankan.

Beugel op latere leeftijd