Wat doet een orthodontist?

Wat doet een orthodontist?

De orthodontist zorgt ervoor dat je gebit zodanig wordt neergezet dat het zo lang mogelijk, zo goed mogelijk blijft staan. Als je voor een eerste afspraak naar de orthodontist gaat dan zal deze eerst kijken in welke fase je gebit is. Ben je volwassen dan heb je meestal alleen volwassen tanden. Kinderen zijn vaak druk aan het wisselen en hebben losse wiebeltanden, nog vastzittende melktanden en deels al volwassen tanden.

Beoordeling orthodontist

De orthodontist beoordeelt of jouw gebit door een beugel kan worden verbeterd. En of dat dan binnenkort al kan of dat er nog even gewacht moet worden, bijvoorbeeld totdat een nieuwe kies helemaal is doorgebroken. Of omdat je nog even door moet groeien omdat je nog een beetje te jong bent voor de beugel. Volwassenen kunnen, als hun gebit in goede conditie is, meestal meteen aan de slag. Ook zal de orthodontist aan je vragen wat je zelf graag zou willen veranderen aan je gebit. Verder zal de orthodontist ook vragen of je een voorkeur hebt voor een bepaald type beugel. Met jouw wensen kan er rekening worden gehouden bij het opstellen van een behandelplan.

Gebitsmodellen

Als jouw gebit inderdaad beter kan worden neergezet met een beugel dan krijg je een afspraak om te documenteren. Dat betekent dat je komt om alle informatie over jouw gebit te verzamelen. Er worden afdrukken gemaakt van je gebit waar gebitsmodellen van worden gemaakt. Ook worden er lichtfoto’s van je mond, tanden en van je gezicht gemaakt met een gewone fotocamera. En er worden röntgenfoto’s gemaakt.

Behandelplan

Na het beoordelen van deze foto’s en gebitsmodellen maakt de orthodontist een precies passend behandelplan voor jouw gebit. Dat plan wordt met je besproken. Samen met jou bekijkt de orthodontist wat jij van het plan vindt en of er eventueel alternatieve keuzes of mogelijkheden zijn. Als je het een goed plan vindt en aangeeft dat je wil beginnen met de behandeling dan worden de afspraken om de beugel te gaan maken en plaatsen ingepland. De meeste beugels worden eens in de vier tot acht weken gecontroleerd. Een uitgebreide volledige orthodontische behandeling duurt gemiddeld zo’n twee a drie jaar. Voor sommige deelbehandelingen zijn kortere behandeltijden mogelijk. Daarna kun je nog een beugel krijgen om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Deze draag je meestal alleen in de nacht. Ook worden er draadjes geplaatst achter je voortanden om alles daar goed vast te houden. Op die manier heb je zo lang mogelijk plezier van een schitterend gebit en een stralende lach.

  Naam:

  Email:

  Vraag/opmerking:

  Veelgestelde vragen

  Wat is een orthodontist?

  Waarom ga je naar de orthodontist?

  Wat is orthodontie?