Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Wat is de beste verzekering voor een beugel?

Wat de beste verzekering is, verschilt per jaar en per verzekering. Wij nemen je mee in de keuzes die je kunt maken.

Aanvullende verzekering

Je kunt voor orthodontie een aparte aanvullende verzekering afsluiten. Orthodontie valt niet onder de gewone basisverzekering. In de meeste gevallen als je overstapt, is er een jaar wachttijd. Dat betekent dat als je een nieuwe aanvullende verzekering afsluit aan het begin van een jaar, je pas een jaar later aanspraak mag maken op vergoeding uit dit pakket.

Soms kun je wel meteen instappen. Reken er dan wel op dat de totale vergoeding veel lager ligt dan bij een polis met wachttijd. Als er geen tijd te verliezen is dan kan dit een oplossing bieden.

Dit is uiteraard belangrijk om rekening mee te houden. Er zijn verschillende pakketten per verzekering met bepaalde bedragen waarvoor je verzekerd bent.

De meeste verzekeraars werken met een maximumbedrag dat ze vergoeden. De vergoeding kun je zien als een potje waar je uit kunt putten. Als het potje leeg is dan moet je de resterende rekeningen zelf betalen. Let op, het potje gaat iedere jaar mee en wordt niet opnieuw aangevuld aan het begin van een nieuw jaar.

Soms wordt er gewerkt met een percentage vergoeding bijvoorbeeld 75% met een maximum van 2000 euro. Ook hier verhuist het potje mee naar het volgende jaar en wordt niet opnieuw aangevuld.

Ook zijn er verzekeraars die een maximum bedrag per jaar vergoeden. Hier zit er ieder jaar opnieuw geld in het potje. Dat is vaak geen handige constructie. In het ene jaar verbruik je meer dan de vergoeding en in het volgende jaar houd je geld over in je potje, echter kun je dit niet gebruiken in een jaar waar je tekort komt. Zo'n verzekering lijkt dan ook 2000 euro te dekken maar in de praktijk verlies je een deel van de vergoeding van het jaar dat je je potje niet leegmaakt.

Lees goed de voorwaarden

De voorwaarden voor de aanvullende verzekeringen kunnen iedere jaar wijzigen. Het kan daarom zo zijn dat een behandeling die bij een ouder kind volledig werd vergoed, bij een jonger kind dat later in behandeling is genomen niet meer volledig wordt vergoed.

Kijk daarom als er gestart wordt met de beugel naar de polisvoorwaarden van dat moment.

Voor volwassenen is het zelden lonend en vaak ook niet mogelijk om voor orthodontie te verzekeren. Volwassenen betalen daarom nagenoeg altijd hun behandeling uit eigen zak.

Om niet geheel te verdwalen in alle verzekeringen met hun voorwaarden is het handig om vergelijkingssites te gebruiken bij de keuze van een verzekering.

Denk hierbij aan independer.nl, of zorgkiezer.nl

Bij deze sites kun je selecteren op leeftijd (boven of onder de 18 jaar). Daarna selecteer je op wel of geen wachttijd.

Je kunt hiermee de premies vergelijken en de vergoeding die daar tegenover staat.

Gemiddeld (maar er zijn uitzonderingen) zitten de hoogste kosten in het eerste jaar van de behandeling. Daarnaast wordt een beugel zelden volledig vergoed.

Vaak zijn mensen niet voorbereid op de wachttijd van een jaar. En soms is het belangrijk om snel te beginnen om geen kansen te missen.

Zie hiervoor ook onze animatie: Vanaf TIEN wil de orthodontist je zien.

Hoe kun je je wachttijd zoveel mogelijk beperken?

Een beugelbehandeling kost ongeveer 2500 tot 3000 euro. De hoogste vergoeding zit daar zo'n 500 tot 1000 euro onder. Dat betekent dat je 500 tot 1000 euro zelf moet betalen. Dit kun je doen aan de voorkant van de behandeling, of pas aan het einde als het verzekerings potje leeg is.

Als je ervoor kiest om het eerste consult, de documentatie en het maken van het behandelplan zelf te betalen bij de start van het beugeltraject dan kun je eerder beginnen. Dit kan al klaar zijn voordat de daadwerkelijke beugel wordt geplaatst. Het plaatsen van de beugel (en de daarbij horende hogere kosten) komen dan uit het potje van de verzekering.

Je kunt na de zomervakantie (in het jaar dat je wel al premie betaald, maar nog geen aanspraak kan maken op de vergoeding) de afspraken voor een consult, documentatie en bespreken behandelplan kunnen maken. Je bent zo al helemaal voorbereid om echt te gaan starten met de behandeling. Je weet welke beugels er nodig zijn en ook wat de te verwachten kosten zijn. Dit deel betaal je zelf.

En dit wordt betaald vanuit de verzekering.

Je maakt afspraken om in januari (dus na een jaar verzekerings-wachttijd) de beugels te gaan plaatsen. Deze plaatsingskosten worden bij de verzekeraar ingediend en komen uit het vergoedingspotje.

Let op: Als je belt voor het maken van afspraken dan kan het zijn dat de praktijk een wachtlijst heeft of bijvoorbeeld 2 maanden vooruit plant. Verwacht dus niet dat als je na de zomervakantie belt, je ook meteen terecht kan. Plan ver vooruit.

Zie hiervoor ook onze animatie: Vanaf TIEN wil de orthodontist je zien.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.