Alles over orthodontie
Er zijn veel verschillende soorten beugels. Er zijn beugels die je zelf in en uit kunt doen, maar ook beugels die op je tanden vastgeplakt zitten. Voordat de behandeling gaat starten bespreekt de orthodontist wat voor soort beugel je nodig hebt.
Buitenboordbeugel
De buitenboordbeugel is een uitneembare beugel. Een buitenbeugel bestaat uit een buiten- en een binnenboog. Het heet een buitenboordbeugel omdat deze beugel buiten de mond zit. De beugel wordt in de ringetjes geschoven die om de achterste kiezen vastzitten. Door de band om je nek of over je hoofd, wordt de beugel van binnen aangespannen. Hoelang je een buitenbeugel moet hebben, verschilt per persoon. De buitenbeugel moet de afgesproken tijd gedragen worden. Sommige afwijkingen hebben het nodig dat de buitenboordbeugel altijd moet worden gedragen, ook op school. Hij gaat dan alleen uit tijdens het eten, sporten en poetsen. Andere afwijkingen hebben genoeg aan het dragen tijdens het slapen. De eerste twee weken zullen even wennen zijn. Het is goed mogelijk dat je gebit wat gevoelig aan voelt, deze klachten zullen na een paar dagen vanzelf over gaan.
Slotjesbeugel en blokbeugel
De slotjesbeugel en blokjesbeugel zijn dezelfde soort beugel, namelijk een binnenbeugel. Een binnenbeugel zit vast aan je tand en op elke tand wordt een slotje geplakt. Om de achterste kiezen worden ringetjes geplaatst. Door de slotjes zit een draad waardoor de tanden langzaam zullen verplaatsen. Bij een slotjesbeugel komt het vaak voor dat er elastiekjes gebruikt worden voor het corrigeren van je beet. Hoe lang je deze elastiekjes per dag in moet hangt af van je beet, soms is het ‘s nachts, soms 24 uur. De eerste paar dagen nadat je bij de orthodontist bent geweest, kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Heel knapperige en harde dingen eten is dan niet zo fijn. Met zacht eten zal het een stuk beter te verdragen zijn. Meer eettips met een beugel lees je hier. Na een aantal dagen zullen deze klachten vanzelf verdwijnen.
Doorzichtige beugel
Een doorzichtige beugel, ook wel aligner genoemd, is de laatste jaren erg populair geworden. De onzichtbare beugel is een ander soort beugel dan bovenstaande beugels. De aligner zet namelijk je tanden recht door middel van meerdere transparante bitjes. Per bitje is er een kleine verandering aangebracht waardoor je tanden steeds een stukje rechter gaan staan. Je krijgt een aantal bitjes mee en die wissel je bijvoorbeeld iedere week. Daarna ga je weer op controle bij de orthodontist. Onder volwassenen is dit heel populair omdat volwassenen er vaak tegenop zien om een nogal zichtbare slotjesbeugel te moeten dragen. Ook onder de jeugd is de aligner beugel aan een opmars bezig. Het zijn ook meer comfortabele beugels. Het nadeel is dat ze nog relatief prijzig zijn. Van goedkope alignerbeugels die je online kunt aanschaffen hoef je niet veel te verwachten. Goedkoop is hier zeker duurkoop. Het kan gevaarlijk zijn voor je tanden als een tand buiten het bot wordt geduwd. In het ergste geval kun je de tand dan verliezen. Geen goede keuze dus!
Nachtbeugel
De nachtbeugel is een beugel die, zoals de naam al aangeeft, draagt in de nacht. Een nachtbeugel is niet een beugel zoals alle andere. Deze nachtbeugel draag je namelijk nadat je behandeling voltooid is met een eerdere beugel. De nachtbeugel draag je elke nacht en hij houdt je kiezen en tanden in de juiste positie. Hij verplaatst dus geen tanden zoals met de andere beugels, maar hij houdt ze in de goede stand vast. Overleg de mogelijkheden voor een nachtbeugel met je orthodontist.
De orthodontist bezorgt je een mooie glimlach
Waar ben je naar op zoek?
Veelgestelde vragen
Orthodontie verzekeren
Eerste consult zelf betalen?
Het is verstandig om, als je nog niet aanvullend verzekerd bent, een eerste consult zelf te betalen. Het gaat dan om zo'n 85 euro aan eigen kosten. Daarvoor krijg je het eerste consult en een Rontgenfoto.
De orthodontist kan hiermee een indicatie geven over de behandelnoodzaak, dus of je kind een beugel nodig heeft en ook inschatten wanneer er eventueel gestart zou kunnen worden met de behandeling.
Een kind hoeft niet uitgewisseld te zijn om voor een eerste consult of een beugel in aanmerking te komen. Ook is er geen verwijsbrief nodig om een afspraak te maken voor een eerste consult.
Een aanvullende verzekering dekt zelden de volledig de kosten voor orthodontie.
De hogere aanvullende vergoedingen liggen rond de 2000 euro. Een volledige behandeling kost tussen de 2500-3000 euro. Je gaat dus altijd een deel van de behandeling zelf betalen, naast de premie die je betaald aan de verzekeraar. Dus of je aan het begin van het traject 85 euro zelf betaald, of aan het einde van het traject als het budget op is, dat maakt weinig verschil.
Hierdoor hoef je niet te wachten met een eerste consult in het nieuwe jaar omdat de verzekering dan pas uitkeert, maar weet je al eerder wat er te verwachten valt qua behandelnoodzaak, timing en kosten.
Zie hiervoor ook onze animatie: vanaf tien wil de orthodontist je zien!
Uiteraard komt het eerste consult wel uit je budget als je de aanvullende verzekering al eerder hebt afgesloten en je wachttijd inmiddels voorbij is.
Hoe kan ik een goede aanvullende verzekering vinden?
Aan het einde van het jaar maken de verzekeraars hun nieuwe polissen en polisvoorwaarden bekend voor het komende jaar. Het is ondoenlijk om zelf al die informatie op te vragen en door te spitten. Gelukkig zijn er goede vergelijkingssite die de belangrijke zaken al voor je op een rijtje zetten.
Een goede site om te kunnen vergelijken is Independer.nl
Op deze site kun je makkelijk selecteren op eventuele wachttijd en andere voorwaarden.
Waar moet ik op letten bij een aanvullende verzekering en hoe zit het met het eigen risico?
Sommige verzekeraars vergoeden orthodontie tot een maximumbedrag, ongeacht het aantal jaren dat je kind orthodontie nodig heeft. Andere verzekeraars vergoeden een maximumbedrag per jaar.
Maximum bedragen per jaar zijn niet handig omdat de kosten van de beugel niet evenredig over de behandeling zijn verspreid. In het ene jaar kom je tekort, in het volgende jaar heb je budget over dat je niet kan verrekenen met een eerder of later tekort.
Bekijk ook of de polis alle kosten vergoedt, of slechts een gedeelte, bijvoorbeeld 75%
Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd voordat je recht hebt op vergoeding. Meestal is dat een jaar. Houd dus rekening met het tijdstip van afsluiten van een orthodontie-pakket voor je kind.
Bij een aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico.
Welke bijzondere orthodontie zit er wel in de basisverzekering?
Orthodontie tot 18 jaar wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is anders bij reguliere tandartskosten zoals controles en vullingen. Die worden voor kinderen wel vergoed.
Een uitzondering is als je kind een ernstige groeistoornis heeft van de mond, kaak of het gebit. Denk hierbij aan schisis (hazenlip), syndromen zoals Crouzon of Apert of andere (vaak) aangeboren afwijkingen. Deze afwijkingen worden samen met een heel medisch team, waaronder een orthodontist, behandeld in het ziekenhuis of academisch centrum. Er is hier duidelijk meer aan de hand dan een grote overbeet, onderbeet, ruimtegebrek of scheve tanden. In dat geval wordt een beugel wel vergoed vanuit de basisverzekering.