Welke beugels zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten beugels. Er zijn beugels die je zelf in en uit kunt doen, maar ook beugels die op je tanden vastgeplakt zitten. Voordat de behandeling gaat starten bespreekt de orthodontist wat voor soort beugel je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten beugels die allemaal een andere werking hebben. Afhankelijk van jouw gebit (onderbeet of overbeet) bepaald de orthodontist welke beugel je nodig hebt. We bespreken de meest voorkomende soorten beugels:
- Buitenboordbeugel (Headgear)
- Slotjesbeugel (Brackets)
- Blokbeugel (Activator)
- Doorzichtige bitjes (Aligners)
- Nachtbeugel
Buitenboordbeugel
De buitenboordbeugel is een uitneembare beugel. Een buitenbeugel bestaat uit een buiten- en een binnenboog. Het heet een buitenboordbeugel omdat deze beugel buiten de mond zit. De beugel wordt in de ringetjes geschoven die om de achterste kiezen vastzitten. Door de band om je nek of over je hoofd, wordt de beugel van binnen aangespannen. Hoelang je een buitenbeugel moet hebben, verschilt per persoon. De buitenbeugel moet de afgesproken tijd gedragen worden. Sommige afwijkingen hebben het nodig dat de buitenboordbeugel altijd moet worden gedragen, ook op school. Hij gaat dan alleen uit tijdens het eten, sporten en poetsen. Andere afwijkingen hebben genoeg aan het dragen tijdens het slapen. De eerste twee weken zullen even wennen zijn. Het is goed mogelijk dat je gebit wat gevoelig aan voelt, deze klachten zullen na een paar dagen vanzelf over gaan.
Slotjesbeugel en blokbeugel
De slotjesbeugel en blokjesbeugel zijn dezelfde soort beugel, namelijk een binnenbeugel. Een binnenbeugel zit vast aan je tand en op elke tand wordt een slotje geplakt. Om de achterste kiezen worden ringetjes geplaatst. Door de slotjes zit een draad waardoor de tanden langzaam zullen verplaatsen. Bij een slotjesbeugel komt het vaak voor dat er elastiekjes gebruikt worden voor het corrigeren van je beet. Hoe lang je deze elastiekjes per dag in moet hangt af van je beet, soms is het ‘s nachts, soms 24 uur. De eerste paar dagen nadat je bij de orthodontist bent geweest, kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Heel knapperige en harde dingen eten is dan niet zo fijn. Met zacht eten zal het een stuk beter te verdragen zijn. Meer eettips met een beugel lees je hier. Na een aantal dagen zullen deze klachten vanzelf verdwijnen.

Doorzichtige beugel
Een doorzichtige beugel, ook wel aligner genoemd, is de laatste jaren erg populair geworden. De onzichtbare beugel is een ander soort beugel dan bovenstaande beugels. De aligner zet namelijk je tanden recht door middel van meerdere transparante bitjes. Per bitje is er een kleine verandering aangebracht waardoor je tanden steeds een stukje rechter gaan staan. Je krijgt een aantal bitjes mee en die wissel je bijvoorbeeld iedere week. Daarna ga je weer op controle bij de orthodontist. Onder volwassenen is dit heel populair omdat volwassenen er vaak tegenop zien om een nogal zichtbare slotjesbeugel te moeten dragen. Ook onder de jeugd is de aligner beugel aan een opmars bezig. Het zijn ook meer comfortabele beugels. Het nadeel is dat ze nog relatief prijzig zijn. Van goedkope alignerbeugels die je online kunt aanschaffen hoef je niet veel te verwachten. Goedkoop is hier zeker duurkoop. Het kan gevaarlijk zijn voor je tanden als een tand buiten het bot wordt geduwd. In het ergste geval kun je de tand dan verliezen. Geen goede keuze dus!
Nachtbeugel
De nachtbeugel is een beugel die, zoals de naam al aangeeft, draagt in de nacht. Een nachtbeugel is niet een beugel zoals alle andere. Deze nachtbeugel draag je namelijk nadat je behandeling voltooid is met een eerdere beugel. De nachtbeugel draag je elke nacht en hij houdt je kiezen en tanden in de juiste positie. Hij verplaatst dus geen tanden zoals met de andere beugels, maar hij houdt ze in de goede stand vast. Overleg de mogelijkheden voor een nachtbeugel met je orthodontist.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een onzichtbare beugel?