Welke beugels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten beugels. Er zijn beugels die je zelf in en uit kunt doen maar ook beugels die op je tanden vastgeplakt zitten. Welke beugel je nodig hebt, verschilt per gebit. De orthodontist bespreekt dit met je voor de behandeling gaat starten. Een aantal voorbeelden van beugels:

  • Brackets (slotjesbeugel)
  • Activator (blokbeugel)
  • Headgear (buitenboordbeugel)
  • Aligners (doorzichtige bitjes)

Een buitenbeugel bestaat uit een buiten- en een binnenboog. Het heet een buitenboordbeugel omdat deze beugel buiten de mond zit. De beugel wordt in de ringetjes geschoven die om de achterste kiezen vastzitten. Door de band om je nek of over je hoofd, wordt de beugel van binnen aangespannen. Hoelang je een buitenbeugel moet hebben, verschilt per persoon. De buitenbeugel moet gemiddeld 14-16 uur per etmaal gedragen worden.

Een binnenbeugel (slotjesbeugel en blokbeugel) zit vast. Op elke tand wordt een slotje geplakt en om de achterste kiezen worden ringetjes geplaatst. Door de slotjes zit een draad waardoor de tanden langzaam zullen verplaatsen. De eerste paar dagen nadat je bij de orthodontist bent geweest, kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Wij adviseren om de eerste paar dagen gebruik te maken van vloeibaar voedsel, meer eettips met een beugel lees je hier.

Wil je meer weten over beugels? Of heb je een andere vraag? Mail naar: info@orthodontist.nl of vul het contactformulier in.

    Naam:

    Email:

    Vraag/opmerking: